Història del pany i l’evolució del serraller professional

La seguretat és una necessitat innata de l’ésser humà. Els primers humans van començar a preocupar-se de protegir les seves pertinences de robatoris, saquejos i atacs mitjançant sistemes molt rudimentaris, com col·locar una pedra a l’entrada d’una cova. Per sort, aquest tipus de sistemes de seguretat ha evolucionat fins a l’invent del pany i clau, i l’aparició del serraller com el coneixem avui dia.

Alguns historiadors afirmen que el concepte de pany va ser inventat a la Xina fa més de 4.000 anys, però sí que sabem que es va emprar molt a Egipte i Babilònia. Aquells arcaics models són molt diferents dels actuals, però la base era semblant. Comptaven amb una clau de fusta amb un conjunt de pins de metall que encaixaven en el pany i accionaven un mecanisme que finalment l’obria. Era molt fàcil forçar-la.

Van ser els grecs i romans els qui van començar a dissenyar panys de seguretat molt més efectius. L’inconvenient era que la grandària de la clau era molt gran i incòmode. Podien arribar a pesar fins a mig quilo, per clau. Els romans van ser els encarregats de crear la volta de clau que avui dia coneixem.

cerrajeros

Més tard, durant l’Edat mitjana, es va tractar de dissenyar un pany molt més resistent, que finalment va ser vençut amb l’aparició posterior de les armes de foc, que destruïen el sistema per complet. Per aquella època, van començar a substituir-se els guardians que vigilaven entrades per portes de seguretat, malgrat que sovint també seguia havent-hi un guardià però amb la funció de vigilar.

En entrar al segle XVIII, va començar una revolució en el sector de la serralleria, tecnificant tots els sistemes de seguretat. Linus Yale i el seu fill van revolucionar el món dels panys, gràcies a la creació del disseny de tambor de pins i el pany de combinació. Això va donar motiu a nombrosos avanços en seguretat i tipus de forrellats, que van servir per protegir llars, empreses, bancs i reserves. Les claus i panys es van fer més petites i econòmiques, i tothom podia disposar d’elles. Aquí és quan va aparèixer el serraller d’urgència per cobrir una nova necessitat de la població.

Amb l’arribada de l’electrònica al segle XX, la serralleria va començar a ser molt més complexa i afegir molts processos codificats i amb contrasenyes mitjançant software, per la qual cosa per protegir un banc o la reserva federal, es necessitava un serraller professional.

En MasterCerrajeros som experts en serralleria i seguretat de la llar que hem après estudiant el passat i mirant al futur. Oferim tot tipus de panys i portes de seguretat.

cerrajeros

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *